
Kransekage skal der til nytårsaften, når klokken slår 12 og nytåret skåles ind i bobler. Jeg har altid valgt den nemme løsning og købt det ved bageren, men i år fik vi et lækkert hjemmelavet kransekagetårn. Det er faktisk meget nemt og simpelt at lave, med få ingredienser; marcipan, flormelis og æggehvide.
Et kransekagetårn kan også serveres til andre festlige begivenheder, f.eks. barnedåb, jubilæum, bryllup eller studenterfest. Den danske traditionen med at spise kransekage stammer helt tilbage fra slutningen af 1700 tallet, hvor marcipanen kom til Danmark fra Persien, og man fandt på at lave kransekage af marcipanen.
Kransekage pynt
Kransekage kan pyntes på mange forskellige måder, alt efter hvad den skal serveres til. Til nytårsaften kan man sætte “knallerter” på eller drinkspinde med sølv lametta, som jeg har gjort – det ser super festligt ud. Man kan også dekorere med stjernekrymmel og små sølvkugler.
Til et bryllup kunne den pyntes med hjertekrymmel eller hjerter i fondant – måske lyserødt glasur!? Et drys spiseligt glimmer kunne også være rigtig fint.
Dannebrogsflag og disse fine studenterhuer er oplagte til studenterfesten.
Serverer du kransekagen om sommeren, kan du også pynte den med fondantsommerfugle eller -blomster i friske og sommerlige farver og lægge bær rundt om på serveringsfadet.
……ja, ideerne er mange, og det er i hvert fald ikke sidste gang jeg har lavet er kransekagetårn. Det er et fint og hyggeligt lille projekt. Nedenfor får du opskriften og trin for trin guide med billeder.
Opskrift på kransekagetårn
Ingredienser
Kransekage:
- 400 g ren rå marcipan
- 150 g flormelis
- 1 æggehvide
Glasur:
- 100 g flormelis
- 5-6 tsk pasteuriseret æggehvide
Fremgangsmåde
Ælt marcipan, flormelis og æggehvide godt sammen med hænderne til en ensartet og let klistret masse. Pak det ind i film og stil det på køl 1 times tid, så det bliver nemmere at arbejde med.
Drys bordet med lidt flormelis og del marcipanmassen i to. Rul hver del ud i stænger med en diameter på 1,5 cm.
Skær stængerne ud, så de bliver 2 cm. længere for hver gang. Start med 10 cm., herefter 12 cm., 14 cm., 16 cm., osv. Husk en lille kugle til toppen – tryk den lidt spids med tommel-, pege- og langefinger.

Tryk hver “pølse” let ned med håndfladen i den side der vender mod dig, så der dannes en liggende trekant. Form dem til ringe og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.

Bag kransekageringene i ovnen ved 180° i ca. 10-12 minutter til de er let gyldne – hold godt øje med dem. Lad dem køle af på bagepladen inden du flytter dem og sprøjter glasur på.
Rør flormelis og æggehvide rigtig godt sammen. Konsistensen skal være godt tyk, så glasuren kan holde formen og ikke flyder ud på kransekagen. Kom det i en sprøjtepose og klip et lille hul – tjek om glasuren kan trykkes ud, ellers klip hullet en lille smule større. Dekorer kransekageringene i zigzag mønster ved at lade glasuren “falde” ned på kransekagen ca. 1 cm fra kagen.

Sådan samler du kransekagen
Find først det fad eller den tallerken, du vil servere kransekagetårnet på, og placer den nederste ring. Kom smeltet chokolade i en sprøjtepose eller fordel lidt at chokoladen med en ske rundt på den næststørste kransekagering. Læg den på den største ring mens chokoladen endnu er våd. Fortsæt med at “lime” ringene sammen på denne måde. Dæk den forsigtigt med husholdningsfilm til den skal pyntes og serveres.




Skriv et svar