
I går fik jeg endelig brugt nogle kagerester fra fryseren, der længe havde kaldt på at blive tryllet om. Det blev til en gang hjemmelavede studenterbrød med en sprød mørdejsbund og en lækker romkuglemasse, toppet med lyserød glasur og frysetørrede hindbær.
Jeg plejer som regel at lave romkugler når der er kagerester, men nu fik jeg endelig afprøvet at lave studenterbrød – og det er bestemt ikke sidste gang. Jeg hader at smide mad ud og der kan gå helt sport i at få alt brugt. Jeg har altid en pose til kagerester i fryseren, som løbende bliver fyldt op.
Du behøver dog ikke nødvendigvis at have kagerester hvis trangen til studenterbrød eller romkugler melder sig. Færdige købekager som f.eks. roulade, chokolademuffins og mazarintærte fungerer også ganske godt!
Mængden af kakao afhænger af hvilken slags kage du bruger. Er det en lys kage, f.eks. roulade eller dømmekage, så kom lidt ekstra kakaopulver i. I det hele taget gælder det om selv smage til med kakao, marmelade og romessens, så man får lige den smag og konsistens man foretrækker.
Opskrift på hjemmelavede studenterbrød
Ingredienser
Mørdej:
- 150 g mel
- 85 g koldt smør
- 50 g flormelis
- 1 æg
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk vaniljesukker
Romkuglemasse:
- 700 g kagerester
- 3 spsk hindbærmarmelade
- 2 spsk kakaopulver
- 1-2 spsk romessens
Glasur/pynt:
- Flormelis
- Frugtfarve
- Frysetørret hindbær eller krymmel
Fremgangsmåde
Mørdej:
- Bland mel, flormelis, salt og vaniljesukker i en skål, og smuldr smørret heri. Du kan evt. bruge en foodprocessor.
- Kom ægget i og saml dejen.. den skal kun lige samles uden at æltes for meget.
- Kom dejen på køl i en halv times tid.
- Rul dejen ud i en firkant som måler ca. 22 x 22 cm.
- Bag den i ovnen ved 175 grader i ca. 15 til kanterne er gyldne.
- Lad mørdejsbunden køle af på en rist.
Romkuglemasse:
- Smuldr kagen og rør det sammen med marmelade og kakaopulver i en røremaskine med dejkrog til en ensartet masse. Smag det til med romessens.
- Smør først mørdejsbunden med et lag marmelade, og fordel herefter romkuglemassen på den afkølede mørdejsbund. Tryk det godt sammen til det er jævnt fordelt. Stil det herefter på køl.
Glasur/pynt:
- Lav en glasur af flormelis, vand og tilsæt evt. lidt frugtfarve.
- Pynt med krymmel eller frysetørret hindbær.
- Stil studenterbrødet på køl og lad glasuren størkne inden du skærer det ud. Brug en stor skarp kniv til at skære det ud.. du får det pæneste snit ved at rengøre hver gang du skærer.



Skriv et svar