
Vaniljekranse er en af julens klassiske og mest populære småkager. Herhjemme er vi også glade for dem, og har allerede sørget for at få fyldt kagedåsen godt op inden jul.
Jeg fandt denne opskrift på vaniljekranse i min mormors gamle husholdningsbog, som jeg har arvet efter hende. Jeg kan godt lide at bladre rundt i de gamle sider og finde inspiration. Der er et væld af gamle retter, klippet ud og limet ind i bogen, eller skrevet ned med hendes sirlige håndskrift. Ved siden af vaniljekransene, fandt jeg et udklip med en opskrift på “Niggerboy’s kage”, hvilket vidner om at det er fra en helt anden tid. Opskriften lyder god, men hvis jeg vil dele den her på bloggen, må jeg nok hellere kalde den noget andet 🙂
Nå, men tilbage til vaniljekransene, som blev super lækre og sprøde – præcis som min mormor, Anna, lavede dem. Hun lavede dem med sin gamle kødhakker, men jeg har dog brugt en sprøjtepose med en stor stjernetyl. Det synes jeg er hurtigt og nemt at have med at gøre.
Vaniljekranse
Ingredienser
- 1 vaniljestang
- 175 g sukker
- 200 g blødt smør
- 1 æg
- 225 g hvedemel
- 65 g mandelmel
Fremgangsmåde
- Flæk vaniljestangen og skab vaniljekornene ud. Mos det sammen med en smule af sukkeret, så vaniljekornene skilles ad.
- Rør smør, sukker og vaniljesukkeret sammen.
- Rør herefter ægget i.
- Bland mandelmel og hvedemel, og rør det i dejen til du har en ensartet masse. Undgå at røre/ælte dejen for meget.
- Kom dejen i en kødhakker eller en sprøjtepose med stjernetyl, og form små vaniljekranse på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag vaniljekransene i ovnen ved 200 grader til de er gyldne, ca. 10 min.
- Opbevar dem i en tætsluttende beholder, så de forbliver lækre og sprøde.
Udover vaniljekranse har vi også bagt klejner og peberkager til den helt store guldmedalje. Varm kakao blev til “snemandssuppe” med smeltede snemænd i form af skumfiduser – et stort hit ved de små. Opskrifterne kommer online snarest.


Skriv et svar